5 ingredienten voor een opvallende vrijwilligersvacature

5 Ingrediënten voor een Opvallende Vrijwilligersvacature

Benieuwd welke ingrediënten bijdragen aan een opvallende vrijwilligersvacature? Ik schreef al eerder over de pindakaashype en de overeenkomst met vrijwilligerswerk. Waar je vroeger twee of misschien drie soorten pindakaas had, zijn er nu een flink aantal bijgekomen. Met karamel en zeezout, met chocola en dan ook nog biologisch of zonder suiker. Er is een trend gaande om van iets dat ‘gewoon’ is en misschien zelfs een beetje saai, iets hips te maken. Blijkbaar werkt dat.

En wat werkt voor pindakaas, werkt ook voor vrijwilligerswerk. Want door je vacatures hip te maken, zal je meer vrijwilligers aantrekken. Hier zijn de 5 ingrediënten waarmee je jouw vrijwilligersvacature opvallend kan maken.

De 5 ingrediënten voor een hippe vrijwilligersvacature

 

Lees ook over de online training: Opvallende Vacatures Schrijven

 

1. Geef hem een toffe titel.

vlotte titel

Geef de vrijwilligersvacature een andere naam. Noem het vooral geen vrijwilligerswerk.

Welke creatieve naam kun jij bedenken? Snelle manieren om de naam of titel te veranderen:

  • Stel een vraag
  • Maak er een prikkelende stelling van
  • Zet er een getal in, bijvoorbeeld: “5 Dingen waarvan mevrouw Jansen blij wordt”.

 

2. Voeg er smaakje aan toe of geef het een twist.

Voeg waarde toe

Wat maakt deze vacature bijzonder? Bedenk of je er iets aan toe kunt voegen of de nadruk op een ander aspect kunt leggen dan normaal. Benoem de kenmerken van de vacature zo concreet mogelijk.

  • Interessante hobby’s
  • Eigenaardigheden van de persoon of locatie
  • Speciale vaardigheden die handig zijn

Maar ook: kan een vacature op een andere manier vervuld worden? Misschien door het samen te doen met een vriend of vriendin?

 

3. Geef extra waarde: koekjes!

voeg een smaakje toe

Mensen willen vrijwilligerswerk doen om er zelf beter van te worden. Ze willen waarde, dus laat ook zien welke waarde jouw vacature heeft. Laat zien wat de vrijwilliger er van terug krijgt. Denk aan:

  • Een goed gevoel
  • Iets leren
  • Een referentie op zijn cv of LinkedIn
  • Of lekkere koekjes <img class=

 

4. Verpak hem mooi of juist apart.

Mooie verpakking

Heb je wel eens gehoord van storytelling? Gebruik de kracht van een verhaal om je vacature in te verpakken. Roep emotie op, zorg dat mensen er gevoel bij krijgen. Kies ook eens een andere insteek of benadering.

Je kunt de hele vacature in de vorm van een verhaal schrijven of sommige onderdelen. De intro bijvoorbeeld. Daarmee pak je direct de aandacht en zorg je dat mensen verder gaan lezen.

Maar denk bij verpakking ook aan afbeeldingen of maak een video van de vacature. Zeker weten dat jij opvalt!

 

5. Promoot hem op een opvallende manier.

Opvallende promotie

Gebruik social media kanalen zoals Facebook, LinkedIn en Instagram om de vacature te laten zien. En niet alleen te laten zien, maar vraag mensen om het te delen. Koppel er een deel, like en winactie aan vast.

Maar buiten social media kun je een vacature ook op andere ludieke manieren promoten. Zo was er een organisatie die op verschillende plekken in hun dorp poppetjes van Playmobil neerlag met een kaartje eraan. Dat leverde een flinke aanwas van vrijwilligers op.

Koppel de vacature aan vakanties, seizoenen en feestdagen. Gebruik de Issuekalender om te zien welke bijzondere dagen er zijn.

 

Wees creatief

Eigenlijk is dat de moraal van dit verhaal. Wees creatief. Pluis je vacature helemaal uit, houd hem op zijn kop en schud hem eens flink door elkaar. Elk onbenullig detail kan de sleutel zijn tot een opvallende en aandachttrekkende vacature.

Zet al je overtuigingen even opzij en ga als een basisschoolkind aan het experimenteren. Mijn zoon is dol op ontbijtkoek met smeerkaas, daar zou ik echt nooit opgekomen zijn.

Laat je me weten wat je bedacht hebt en of het gewerkt heeft?

 

Smaakt dit naar meer?

Doe dan de korte online training Opvallende Vacatures Schrijven. Op deze training krijg je tot 31 december 2017 een korting van 35%.

Bestel je in december, dan is jouw investering geen € 57,- maar slechts € 37,-.

Meer informatie over de training

 

 

Credits: Alle afbeeldingen in dit artikel komen van de briljante artiesten van Unsplash.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *