AVG / Nieuwe Privacywet

AVG / Nieuwe Privacywet2018-08-12T14:22:21+01:00

We moeten er allemaal aan geloven. De nieuwe privacywet, afgekort AVG. Deze wet die al wat langer bestaat wordt vanaf nu (25 mei 2018) ook echt gehandhaafd. En dat betekent dat alle organisaties groot en klein hun zaken op orde moeten hebben. Ook de postduivenvereniging, de kringloopwinkel en de plaatselijke voedselbank.

Waar gaat de AVG over?

De nieuwe wet regelt de bescherming van persoonsgegevens. Organisaties mogen niet zomaar gegevens bewaren, bekijken, aanpassen of verwijderen. Zeker met de komst van internet zijn onze gegevens op veel meer plekken vastgelegd.

De AVG is niet alleen voor grote organisaties. Ook ZZP’ers, verenigingen en stichtingen moeten aan de wet voldoen.

Mensen zelf krijgen meer rechten. Zo is er het recht op inzage, verwijdering en het meenemen van je gegevens van een organisatie naar een andere.

Wat moeten we precies doen?

Best veel eigenlijk. Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen om te voldoen aan de wet. Zo moet je:

  • zorgen dat iedereen in de organisatie zich bewust is van het belang van privacy.
  • inventariseren welke gegevens je gebruikt, waarvoor je ze gebruikt, met wie je ze deelt en hoe lang je ze bewaart.
  • met externe partijen overeenkomsten afsluiten.
  • zorgen dat je interne processen zo zorgvuldig mogelijk zijn.
  • mensen informeren door middel van een privacybeleid/privacyverklaring.
  • de gegevens zo goed mogelijk beveiligen.
  • een procedure hebben voor als er een datalek ontstaat.

Bij elkaar is het vooral héél veel uitzoeken, inventariseren en vastleggen. En dat er nog wat ‘grijze’ gebieden zijn, maakt het niet makkelijker.

En als we niets doen?

Dat lijkt misschien makkelijk. Ik begrijp heel goed dat je het druk hebt en dat je hier net niet op zit te wachten. Maar je hebt vast gehoord over de boetes die je kunt krijgen. Die zijn enorm hoog, maar de kans op een boete is niet meteen heel groot.

Zelf vind ik een beter argument dat je kunt laten zien dat je betrouwbaar bent, als je hiermee aan de slag gaat. Privacy wordt steeds belangrijker en burgers worden zich meer en meer bewust van hun rechten en stellen hogere eisen.

Als je als non-profit de AVG naast je neer legt, geef je indirect aan dat de privacy van je klanten of vrijwilligers geen prioriteit heeft.

Zelf doen of hulp nodig?

Met alle informatie die op internet te vinden is, kun je een heel eind komen. De website van de Autoriteit Persoonsgegevens is de plek om te beginnen. Maar als je liever aan de hand genomen wordt, kan je mijn online cursus volgen.

In deze cursus ga je stapje voor stapje langs alle onderdelen die je op orde moet hebben. Ik laat je zien wat ik gedaan heb en geef je voorbeelden en documenten die je eenvoudig in kan vullen. Het blijft veel werk, maar het wordt wel een stuk makkelijker.

Online cursus ‘AVG in de Praktijk’

Meer informatie over de online cursus: AVG in de Praktijk.


Lees ook deze artikelen over de nieuwe privacywet AVG