Het is de valkuil van iedere blogger. Even geen tijd hebben en dan niet doorzetten.

Eerst schreef ik bijna dagelijks, toen werd het twee keer per week en daarna één keer per week. Toen lukte het een keertje niet en inmiddels heb ik ruim een maand lang niets geschreven.

Het is niet dat ik geen inspiratie heb, maar het kwam er gewoon niet van. En dat risico zie ik ook bij mijn pogingen om groener te leven en gezonder en puurder te eten. Daarom praat ik je bij over de afgelopen maand en mijn goede voornemens.

Plastic vrij

Ik ga nog steeds naar de bakker met stoffen zakken en ook naar de slager neem ik eigen bakjes mee. Het helpt dat ik een trouwe klant ben en de verkoopsters het weten. Eigenlijk durf ik zelfs niets meer in plastic te kopen omdat ik dan door de mand val.
Krachtige sociale controle 🙂 .

Maar toch, als ik gehaast en onvoorbereid ben neem ik af en toe voorverpakt brood in plastic mee. Bij de slager probeer ik te kiezen voor vlees dat in een papieren zak kan tot thuis en gelukkig heeft de slager sinds een tijdje speciaal papier om vlees in te pakken.

Met de rest van de boodschappen word ik makkelijker. Het overkomt me soms dat ik bij een winkel – meestal kledingwinkels – al buiten sta voordat ik merk dat ik een plastic tas in mijn handen heb. En zo heb ik laatst na een middagje winkelen weer een flinke voorraad plastic tassen verzameld.

Ruimte voor verbetering dus.

Puur en flexitarisch eten

 

pascale naessens

Ik heb een kookboek gekocht van de Belgische Pascale Naessens. De titel is: Puur eten dat je gelukkig maakt. Het is het eerste kookboek waarbij ik niet kon kiezen met welk recept ik zou beginnen omdat ik ze allemaal wilde maken. Haar favoriete ontbijt van vers fruit, waarvan een deel gepureerd en gegarneerd met kokosmelk en superfoods is nu ook mijn favoriete ontbijt.

Verder merk ik aan mezelf dat ik mijn lichaam beter begrijp. Ik herken signalen en ook al negeer ik ze nog regelmatig, steeds vaker probeer ik te luisteren en mijn keuzes daarop aan te passen. Als ik dat niet doe, dan voel ik de consequenties en word ik moe en kribbig.

Vegetariër ben ik half. Ik probeer vlees zoveel mogelijk weg te laten maar doe niet moeilijk als het in een gerecht verwerkt is. Op vakantie in Spanje heb ik gegeten waar ik zin in had. In de restaurants waar we aten, vond ik ook niet veel vegetarische keuzes.

Ik ga dit nu weer oppakken want vlees eten is een gewoonte die er makkelijk weer insluipt en ik voel me echt beter als ik minder vlees eet.

Energie- en waterverbruik

In het voorjaar heb ik de verwarming lager afgesteld en ik zit nu met een lekker warm vest aan. Dat is een wereld van verschil met vorig jaar rond deze tijd. Ben benieuwd of we dat ook in onze afrekening terug zien.

Ook ben ik wat oplettender met lichten uitdoen en ook de kraan is sneller dicht. Ik merk dat het hier vooral om bewustzijn gaat. Soms moet onze kraan een tijdje lopen voordat hij warm wordt en dat vind ik nu zonde. Voorheen vond ik het vooral irritant.

Stekkers uit het stopcontact halen vergeet ik nog wel vaak.

Reizen en vervoer

Deze maand ben ik twee keer een weekend naar Spanje gevlogen. Niet milieuvriendelijk maar wel gezellig. Gelukkig voor het milieu doe ik dit niet jaarlijks.

Mijn zwakke plek is mijn auto. Ik heb een hekel aan fietsen en de auto staat altijd binnen handbereik voor de deur. En ja, ik weet het, de auto laten staan is goed voor het milieu én voor mijn gewicht.

Toch heb ik besloten om dit punt nog even te laten. Waarom? Omdat ik veel gemotiveerder ben als ik er lol in heb. Eigenlijk hoop ik dat die motivatie vanzelf komt. Maar voor nu blijf ik nog even doorrijden. Dat ik vooral thuis werk, is wel weer fijn.

Kleding

Toen ik begon met mijn groene project stond ik er niet bij stil dat kleding ook een verschil kan maken. Mode is een vervuilende industrie maar gelukkig is duurzame mode in opkomst en is er steeds meer aandacht voor eerlijke handel en goede arbeidsomstandigheden. Mede door de artikelen van de Groene Meisjes ging ik op onderzoek uit. Maar voor mijn (grote) maat is nog weinig te vinden.

Het is me wel gelukt om een winterjas te kopen die gemaakt is van gerecyclede petflessen en daar ben ik best trots op.

Conclusie en voornemens

De grote uitdaging is om alert te blijven en niet terug te vallen in oude gewoontes.

Wat ik nog wil doen is lid worden van Groenterijk Beverwijk. Daar kan je elke twee weken biologische groenten bestellen van kwekers uit Nederland.

Verder wil ik weer meer letten op plastic, ik moet daar een goede routine in vinden waardoor ik minder vaak zonder zakjes en bakjes op pad ga.

Ik ben vast nog dingen vergeten, maar over het algemeen ben ik niet ontevreden. Ik ben blij met de dingen die goed gaan en vind ik het ook oké als er dingen wat minder goed gaan. Het moet wel leuk blijven!

Stapje voor stapje kom ik evengoed vooruit.

Oh ja, en mijn laatste voornemen is dat ik elke week een artikel schrijf! Daar mag je me aan houden.