Vorige keer schreef ik over de informatie die ik kreeg via de obesitaskliniek. Erg interessant, maar hoe zijn de ervaringen van anderen? Wat wordt er niet verteld tijdens zo’n informatiebijeenkomst?

Ik wil weten hoe mijn leven er uit zal zien, straks na de operatie. Dat ik af zal vallen, weet ik wel. Maar verder? Vóór alles is het me duidelijk dat iedereen het anders ervaart. Ik heb geen idee hoe mijn lichaam zal reageren en hoeveel ik af ga vallen.

Maar er zijn wel wat dingen waar ik last van kan krijgen.

Tijdens en kort na de operatie kunnen complicaties optreden. Ik heb nu nog een maagbandje en dat moet verwijderd worden. Dat gebeurt tegelijk met de maagverkleining. De operatie die ik ga krijgen, noemen ze een ‘redo’ (Engels voor overnieuw doen). Het is mogelijk dat het maagbandje verkleefd is met omliggend weefsel en dat geeft een extra risico. Hoe erg de verkleving is, zien ze pas tijdens de operatie. Gelukkig merk ik daar zelf niets van.

Spijt

Bij het wakker worden uit de narcose worden sommige mensen overvallen door spijt.

Je beseft dat je iets hebt laten doen dat onomkeerbaar is. Dat je een aanslag hebt gepleegd op je lichaam. Ik kan me voorstellen dat dat heel heftig kan zijn.

Ik herken het gevoel wel van na de geboorte van mijn eerste kind. Toen overviel me ook een heftig gevoel van kwetsbaarheid. Wat als er iets gebeurt? En de enorme verantwoordelijkheid die ik onmogelijk zou kunnen dragen. Ik, als moeder? Gelukkig ging dat gevoel weer snel over :-).

Ik vermoed dat dit gevoel hetzelfde is.

Misschien wordt het wel veroorzaakt door de hormonale verandering als gevolg van de maagverkleining. Door de operatie wordt een hormoon buiten werking gesteld dat het hongergevoel en smaak regelt.

Eten en drinken

Eten en drinken is moeilijk de eerste uren/ dagen na de operatie. Dat zal veroorzaakt worden doordat je maag beurs en opgezet is. Dat is misschien ook wel goed. De maag is erg kwetsbaar en je lichaam heeft het druk met genezen en bijkomen van de schrik.Het is echter wel belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Ontlasting is ook vaak een probleem tijdens de eerste dagen, maar daar wil ik het verder niet over hebben. 😁

Na een maagverkleining verandert je verteringssysteem doordat het eerste deel van de dunne darm verwijderd is. Sommige voedingsmiddelen kunnen dan verkeerd vallen omdat ze de maag te snel verlaten. Dat noemen ze dumping. Een dumping kan ontstaan doordat je te snel eet of drinkt, maar is ook afhankelijk van wat je eet. Vaak zijn het vette en calorierijke voedingsmiddelen, maar niet altijd. Elk lichaam reageert anders.

Bij een dumping wordt je misselijk, ga je zweten en voel je je erg beroerd. Dat kan wel een uur duren en ook daarna voel je je ook nog erg zwak. Je weet vooraf niet op welk eten jouw lichaam reageert. Voorzichtig steeds een beetje proberen dus.

Het herstellende lichaam

De impact van de operatie op je lichaam blijkt uit een verschijnsel waar vrijwel iedereen last van krijgt: haaruitval. En dan niet een paar haren, maar hele bossen. Er zijn mensen die kale plekken krijgen en hun lange haar afknippen, omdat hun staart nog een armoedig sliertje is. Gelukkig heb ik de beste kapper uit de omgeving. Hij weet er vast wel iets moois van te maken.

Wat ik niet gelezen heb, maar in dit verband wel verwacht is dat ik kiespijn ga krijgen.

Drie zwangerschappen heb ik gehad en drie keer kreeg ik na de bevalling een zenuwontsteking. En moest ik een wortelkanaalbehandeling. Volgens mijn tandarts was er geen verband, maar ik weet wel beter. Mijn gebit is mijn zwakke plek en daar zal ik het merken als mijn lijf zijn energie nodig heeft voor andere dingen.

Risico’s van te snel afvallen

En dan ga je afvallen, veel kilo’s in korte tijd. In de buikholte komt veel ruimte vrij en daardoor kunnen je darmen gaan ‘wandelen’. Hierdoor kunnen ze in de knoop raken en een darmkanteling veroorzaken. Een operatie is dan nodig om het weer in orde te brengen. Een maagkanteling kan ook gebeuren als je vlak na de operatie te snel en te veel eet. Maar dat ben ik niet van plan.

Na mijn maagbandje had ik een sterke behoefte om te kijken wat ik allemaal nog kon eten. Met als gevolg dat ik niet afviel, maar juist aankwam. Deze keer zal dat me niet gebeuren. Ik weet dat ook dit systeem te ‘hacken’ is. Het hangt af van de keuzes die ik maak en ik ben me (veel meer dan toen) bewust van mijn aandeel daarin.

Een ander probleem dat kan ontstaan, zijn galstenen als gevolg van het snelle afvallen. In sommige gevallen moet de galblaas verwijderd worden, maar dan kan het lichaam alsnog galstenen aanmaken en kunnen ze vervolgens in de lever terecht komen. Geen fijn vooruitzicht.

Vanaf de operatie moet je vitamine slikken omdat je anders zeker een vitaminetekort krijgt. Een tekort dat veel voor lijkt te komen is vitamine B12. Klachten die je dan krijgt zijn dus niet het gevolg van de operatie zelf maar van tekorten aan vitamines en mineralen. Bij de Obesitaskliniek wordt daarom ook steeds je bloed getest zodat het snel duidelijk wordt als er een tekort is.

Loshangend vel

Hier krijgen we vrijwel allemaal mee te maken: je vel gaat hangen. Natuurlijk bij je buik maar niet alleen daar. Wat dacht je van je bovenarmen, dat worden van die kippenvleugeltjes. En bij je bovenbenen gaat ook alles slap hangen. Wat volgens mij het meest bedroevende is, zijn je borsten. Daar schijnt niet veel van over te blijven. Gelukkig bestaat er nog zoiets als de push-up bh!

Na verloop van tijd past je huid zich wel een beetje aan, maar zo strak als vroeger zal het niet meer worden. En buikwandcorrecties worden niet vergoed, dus daar gaan we alvast voor sparen.

Psychische kwesties

Iets heel anders is de psychische kant. Je valt veel af (als het goed is) en daarbij verandert je lichaam. Sommige mensen hebben daar last van en krijgen een soort identiteitscrisis. Ik verwacht niet dat ik dat ga krijgen, maar ik kan me wel indenken dat ik in mijn hoofd straks nog te dik ben, terwijl dat in werkelijkheid niet meer zo is.

Als je je hele leven gewend bent om te denken vanuit dik zijn, dan is dat moeilijk af te leren. Want hoe doe je dat: slank zijn? Hoe weet je welke kleren je leuk staan als je figuur verandert? Hoe reageren andere mensen op je nieuwe slanke lichaam. Zijn al die complimentjes wel leuk? En als mensen je niet herkennen op straat? Of als je jezelf niet herkent wanneer je langs een winkelruit loopt. Dat lijkt me best raar.

Kleine ongemakken

Er zijn ook nog ‘kleine’ zaken waar mensen na een gastric bypass last van kunnen krijgen:

  • Puistjes als gevolg van de hormoonverandering
  • Het vaker koud hebben
  • Minder plezier hebben in uit eten gaan, omdat je na twee happen vol zit
  • Pijn aan je stuitje als je lang zit
  • Een kleinere schoenmaat krijgen

En iets dat als voordeel én als nadeel gezien kan worden: Dat je vaak nieuwe kleren moet kopen. Heb je net iets leuks gekocht en dan past het alweer niet meer!

Ben ik nog wat vergeten? Vast wel.

Toen ik op las en hoorde wat er allemaal kan gebeuren, schrok ik wel. Maar wat ik ook steeds zie, is dat niemand er spijt van heeft. Ik lees over iemand die twee jaar lang ellende heeft, al diverse vervolgoperaties achter de rug heeft, en toch blij is dat ze het heeft gedaan. Hoe kan dat?

Blijkbaar levert de maagverkleining en het gewichtsverlies iets op dat ik me (nog) niet kan voorstellen. Een tweede kans? Een nieuw leven?

Geen idee, maar het geeft me wel hoop dat het de moeite waard is!