We zijn al ruim over de helft van Plasticfree July en het is tijd voor een evaluatie. Ik vind het absoluut de leukste én meest confronterende challenge. De afgelopen tweeënhalve week voelde ik me afwisselend: opgelaten, trots, moedeloos, overweldigd en vastberaden.

Trots toen ik de allereerste keer met mijn bakjes bij de slager stond en iemand me vroeg hoe ik dat deed en trots toen de zaterdaghulp bij de bakker zei dat ik zijn dag veranderd had.

Moedeloos toen ik door de Makro liep met een lege kar omdat vrijwel alles in plastic was verpakt.

Vastberaden omdat ik niet terug wil naar vóór deze julimaand.

Wat gaat er goed?

Lang niet zoveel als ik zou willen. Maar toch:

  • Ik neem bakjes mee naar de slager en iedereen thuis vindt ze nog handiger ook.
  • Ik neem katoenen broodzakken mee naar de bakker en het gesneden brood blijft net zo lang vers
  • Aardappels koop ik in een jute zak, geleend van mijn favoriete aardappelhandel Margo Jansen (Arendsweg 107 in Beverwijk, open op donderdag en zaterdag)
  • Fruit en groente haal ik onverpakt uit de supermarkt of van de markt en soms zelfs bij een stalletje langs de weg
  • Ik ben op strooptocht geweest bij de Makro (geen succes) en De Bazaar (gedeeltelijk succes)
  • Ik heb zelf deodorant en tandpasta gemaakt

Wat kan beter?

Een heleboel:

  • Vrijwel alle gewone boodschappen koop ik nog steeds verpakt in plastic en ik weet nog niet waar ik (in de buurt) terecht kan om dat anders te doen
  • Ik gebruik plastic zakjes om de drollen van mijn hond en logeerhond op te ruimen en dat zijn er veel
  • Ik heb nog geen prettige manier gevonden om mijn afval te scheiden en dus gaat het vaak mis
  • Als ik niet goed voorbereid ben, val ik terug op oude (plastic) gewoontes

En dat laatste is een belangrijk punt; planning/voorbereiding. Want als je niet goed voorbereid bent, val je in onverwachte situaties snel terug in oude gewoontes. Zoals mij een paar keer gebeurde.

Waar ik de mist in ging

Meer willen kopen dan ik van plan was.
Voorbereid met precies genoeg bakjes naar de slager wilde ik wat extra dingen meenemen. Ja, dat kon dus niet want de rest van de bakjes lag thuis.

Te laat naar de bakker gaan.
Toen ik een keer pas om vijf uur naar de bakker ging, was het brood dat van mijn keuze alleen verpakt te koop. Bij de broden die niet gesneden en verpakt waren, lag niet wat ik wilde. Toen ging ik toch met plastic naar huis.

Spontaan boodschappen willen doen terwijl mijn tas met tasjes thuis ligt.
Soms wilde ik spontaan boodschappen doen terwijl ik onderweg naar huis ging na een afspraak. Maar dan lagen mijn rieten shopper met zakjes en bakjes thuis en had ik een probleem.

Tips ter verbetering

Bedenk van tevoren wat je nodig hebt en maak een boodschappenlijstje zodat je weet hoeveel bakjes en zakjes je nodig hebt. En neem wat extra mee.

Doe op vaste momenten boodschappen en wacht dan vooral níet tot vlak voor sluitingstijd. Je kunt de bakker natuurlijk ook bellen om te vragen of hij het brood apart wil leggen. Dan maakt het niet uit hoe laat je komt.

Hou een voorraadje bakjes en zakjes in de auto of fietstas en in je handtas een paar (papieren) zakjes of iets anders dat je als verpakking kan gebruiken. Dan kun je spontaan boodschappen doen wanneer je daar zin in hebt.

Niet helemaal relevant maar wel slim: voor de hele week je maaltijden inplannen zoals blogger Lana van Leesvoer doet. Die heeft trouwens wel meer handige en leuke tips.

Zo, nu weet je waar je rekening mee moet houden, voor het geval dat jij ook geïnspireerd bent om plasticvrij te gaan 🙂 . Laat me ook vooral jouw ervaringen en tips weten.