Dan ben je 66, nog prima bij de tijd, maar door ziekte afhankelijk van een zorgcentrum. Met een eigen appartement – erg mooi allemaal – en dan heb je geen internet!

We moesten op een computer van het zorgcentrum, in een gemeenschappelijke ruimte waar andere bewoners aan het sjoelen waren. Vier verouderde computers, waarvan de eerste die we probeerden het meteen al niet deed.

Om te huilen vind ik het.

Hoe kan het bestaan dat je in deze digitale tijd niet in je eigen huisje kunt beschikken over internet? Ook al is dat huisje een appartement in een zorgcentrum.

Niet je eigen laptop kunnen gebruiken, terwijl je het zo nodig hebt om met vertrouwde programma’s te werken. Op je donder krijgen als je slim genoeg bent om je laptop op het netwerk aan te sluiten zodat je toch je mail op kunt halen.

Nu heb ik zelf bij een zorginstelling gewerkt en ik weet vanuit de ICT-kant hoe moeilijk het is om het netwerk van zo’n grote instelling veilig te houden. Ik snap dat niet alles kan en mag.

Ik weet natuurlijk van de bezuinigingen waar zorginstellingen last van hebben. En dat het veel geld kost om al je cliënten van internetaansluitingen te voorzien, weet ik ook. Maar toch…

Nu ik zelf met deze dame aan de cliëntkant zat, realiseerde ik me pas hoezeer de bewoners/ cliënten/ zorgvragers beperkt worden.

Het maakt me zo boos en verontwaardigd.

Wij ‘normale mensen’ zouden het niet over onze kant laten gaan als iemand ons vertelde dat we thuis geen internet konden hebben. We raken al van slag als we even geen verbinding hebben. Misschien ook niet goed, maar het is in ieder geval onze eigen keuze!

Ik dacht eigenlijk dat ik de problematiek van gehandicapten en ICT een beetje achter me had gelaten, dat mijn toekomst ergens anders lag. Maar het blijft een gevoelige plek.

De reden dat mijn bedrijf Onbeperkt Online heet, is omdat ik vind dat iederéén het recht heeft om zonder beperking op de computer en dus ook online zijn. Daarom heb ik Doedat.nl gemaakt, om te zorgen dat mensen met een (verstandelijke) beperking makkelijker websites kunnen vinden die voor hen gemaakt zijn.

Want iedereen heeft recht op internet.

Maar misschien is het aanbieden van vier verouderde computers in een gemeenschappelijke ruimte wel voldoende. Ze kán tenslotte op internet.

Of het wenselijk is, valt nog te bezien want ik ga haar niet adviseren om bankzaken te doen in een ruimte waar iedereen in en uit kan lopen.

Volgende keer gaan we met haar eigen laptop naar een café in de buurt. Waar ze gratis Wi-Fi hebben.

Lekker veilig 😞