Goede Teksten Schrijven. Waar Moet Je Op Letten?

By |2018-08-07T10:52:14+00:007 maart 2017|Marketing Tips|0 Comments

Goede teksten schrijven is lastig. Ik zie veel stichtingen die lange lappen tekst op hun website en in hun brochures hebben. Ze willen teveel uitleggen en slaan de plank mis. Zeker als jouw stichting al een tijdje bestaat, kan een ouderwetse schrijfstijl ervoor zorgen dat jullie imago niet meer past bij de vrijwilligers van deze tijd.

Dat is lastig want de nieuwe vrijwilliger wil op een persoonlijke manier aangesproken worden. Ook kiezen ze voor een organisatie die bij hen past. Als de teksten op jullie website, flyers en brochures te stijf en formeel zijn zullen potentiële vrijwilligers afhaken.

Download het E-book met 6 stappen om méér vrijwilligers te werven.

Hoe kom je erachter of de teksten nog aansprekend genoeg zijn?

Dat is niet moeilijk, vraag een paar mensen van rond de 20 of 30 jaar en ze zullen het je binnen 10 seconden vertellen. Ik liet ooit een flyer zien aan een stagiair. Een blik op de flyer en zijn reactie was: teveel tekst. Geen woord gelezen, maar toch haakte hij direct af.

Schrijf niet te formeel

Het eerste en allerbelangrijkste is je taalgebruik. Worden mensen op de website en in flyers met u aan gesproken? Waarom eigenlijk. Vraag je eens af hoeveel mensen nog met u aangesproken willen worden. Mensen van twintig of dertig zeker niet.

Mijn generatie (1971) is geleerd om andere mensen met u aan te spreken. Dat is beleefd en zo zijn we opgevoed. Daar is ook niets mis mee. Het nadeel is alleen dat je teksten formeel klinken wanneer je in de u-vorm schrijft.

Denk er serieus over na wat jullie standpunt is. Ik wil je niet overtuigen om het anders te doen, maar wel om er kritisch naar te kijken.

Een paar dingen om over na te denken:

Probeer voordat je iets verandert te bedenken welk imago je als stichting wilt hebben.

Schrijf voor je doelgroep

Goede teksten schrijven begint bij het bepalen van je doelgroep. Ben je een hippe stichting die zich richt op jongeren, schrijf dan ook hip. Richt jouw stichting zich op hoger opgeleiden, anderstaligen of juist op laaggeletterden? Allemaal zaken die bepalen hoe de schrijfstijl moet zijn. Voor anderstaligen of laaggeletterden zorg je dat je kort zinnen gebruikt en laat je moeilijke woorden weg. Dat is trouwens voor iedereen prettig. 🙂

Meer over het bepalen van je doelgroep leer je in de cursus: Bepaal je Ideale Vrijwilliger

Hoe kom je erachter welke teksten jouw doelgroep aanspreken? De beste manier om daarachter te komen is door te onderzoeken welke grote merken zich richten op een vergelijkbare doelgroep. Bijenkorf tegenover Lidl, Radio 2 tegenover Slam FM, hoe praten ze en welke teksten gebruiken ze op hun website.

Kijk dus naar je doelgroep. Let wel op dat het ook past bij degene die de teksten schrijft. Want die moet zich er ook goed bij voelen. Als dat niet lukt, zoek je iemand anders om voor je te schrijven.

Goede teksten schrijven met deze 5 tips

  1. Volg het blog van de Blogacademie van Kitty Kilian. Zij geeft je hele goede tips om interessanter te schrijven. Hoewel Kitty zich richt op bloggers, gelden de schrijftips ook voor gewone teksten.
  2. Een van de tips van Kitty Kilian is om plaatjeswoorden te gebruiken. Niet groente maar spinazie. Gebruik woorden waar je direct een plaatje bij in je hoofd krijgt.
  3. Schrijf zoals je het aan je buurvrouw zou vertellen in een gesprek, dat is vaak een prima manier om te beginnen. Je gaat automatisch informeler schrijven.
  4. Schrap overbodige tekst. We willen meestal te veel vertellen. Zinnen kunnen korter en zinnen kunnen weggelaten worden. Een extra tip voor websiteteksten: Schrap de helft en schrap dan nog eens de helft. Dan pas kom je tot de kern.
  5. Schrap alle overbodige woorden, zoals: zouden, mogen, kunnen, willen. Dus niet: ‘We zouden je willen helpen’, maar ‘We helpen je’.

Opdracht: pak een bestaande tekst en pas hem aan met de tips uit dit artikel. Ik zou het leuk vinden als je een voor-en-na-tekst achterlaat in een reactie.

Succes!

Lees ook: Een Communicatieplan In 5 Stappen

 

Lees ook: Storytelling, Hoe Begin Je Een Verhaal

 

E-book Vrijwilligers Werven

Snel Méér Vrijwilligers?

In dit E-book lees je 6 stappen waarmee je succesvol vrijwilligers aan zult trekken. Het zijn praktische stappen die je helpen om gericht contact te maken en zo de juiste vrijwilliger voor de juiste klus te vinden.

6 Stappen Waarmee Je Direct Méér Vrijwilligers Aantrekt

Schrijf je in om mijn artikelen te ontvangen en download het E-book. Met deze 6 stappen wordt vrijwilligers werven makkelijk en boek je snel resultaat!


* Door je in te schrijven geef je mij toestemming om je gegevens te gebruiken zoals beschreven in mijn privacyverklaring. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

 

De foto bij dit artikel is van Estée Janssens via Unsplash

About the Author:

Gedoe hè, vrijwilligers werven in de online wereld. Je probeert van alles en het lukt maar niet. Probeer het eens op een andere manier. Met een plan :-)

Leave A Comment