Soms kom je onverwachts een pareltje van duurzaamheid tegen. Zoals een kennismaking met groen transport tussen de zeilboten bij Presail.

Ik had nog nooit echt nagedacht over hoe transport van goederen groener zou kunnen. Transport verminderen door zoveel mogelijk lokaal te kopen, leek me de enige groene optie. Maar soms werkt dat natuurlijk niet. Er zijn producten die van ver komen en die we niet willen missen. Chocola bijvoorbeeld.

Terug naar mijn ontdekking. Volgende week is het evenement Sail waarin zeilboten uit de hele wereld naar Amsterdam komen om bekeken te worden. Je zult er ongetwijfeld iets over gehoord of gezien hebben.

Aangezien wij in Beverwijk wonen en de boten zich bij IJmuiden verzamelen, komen ze bijna bij ons langs. Er wordt dan ook van alles georganiseerd. Afgelopen weekend begon Presail en waren een aantal boten al te zien in IJmuiden.

Reden genoeg om met het gezin op zaterdagmiddag – met een speciaal voor deze gelegenheid ingezet pontje – naar IJmuiden te varen. Op zich viel het uitje een beetje tegen omdat er nog niet zoveel boten lagen. Maar één ding vond ik zo bijzonder dat ik er een blog aan wilde wijden.

Er lag namelijk een schip in de haven dat over de zeeën vaart om op een duurzame manier goederen te vervoeren. Het schip heet De Tres Hombres en heeft geen motor. Het is dus volledig afhankelijk van de zeilen.

De Tres Hombres vervoert chocola, rum, wijn en andere goederen tussen Europa en het Caribische gebied. De organisatie achter de Tres Hombres is FairTransport en hun slogan zegt alles: “From A to B emission free” (van A naar B brandstofvrij).

Je kunt ook meevaren op de Tres Hombres. Je gaat dan voor een periode mee op reis als trainee en werkt mee met de bemanning.

De ChocolatemakersWe hebben op het schip gekeken, een foldertje meegenomen en natuurlijk een Tres Hombres chocoladereep gekocht dat gemaakt is door De Chocolatemakers; een Amsterdams bedrijf dat chocolade maakt dat op alle fronten duurzaam is.

Zo wordt de cacao rechtstreeks bij de boeren gekocht die een eerlijke prijs krijgen. Het verschepen wordt met de hand gedaan en bij aankomst in Amsterdam staan vrijwilligers in de rij om de cacao met de hand van boord te halen. Vervolgens wordt het met paard en wagen naar de fabriek gereden.

Hoe gaaf!

Aan boord van de Tres Hombres kocht ik ook een zakje met de hand geoogst Seagreens van The Cornish Seaweed Company. Ik moet nog even bedenken wat ik daarmee ga doen maar in ieder geval het recept voor Crispy-fried seaweed wat op de verpakking staat.

Al met al vond ik het bijzonder om te zien hoe deze bedrijven hun best doen om de wereld een beetje groener te maken. En dat ze daarmee succesvol en groeiend zijn!

Dus als je naar Sail gaat of op tv meekijkt, hou de Tres Hombres in de gaten! En wil je de Tres Hombres bezoeken tijdens Sail? Hier een overzicht van waar het schip zich de komende week bevindt.