Terwijl ik bezig ben met de voorbereiding op mijn maagverkleining probeer ik ook nog steeds wat groener te leven. Daarom ben ik sinds een paar maanden lid van Groenterijk Beverwijk.

Wat is groenterijk?

Groenterijk is een consumenteninitiatief waarbij biologische (dynamische) groente en fruit van eigen bodem, rechtstreeks bij boeren wordt ingekocht.

Oftewel: een groepje mensen dat graag lokale en biologische groenten wilde eten, is een collectief gestart. Zo kunnen ze rechtstreeks bij de Hollandse boeren inkopen en tegen een gunstig tarief. Er zit niets tussen, geen groothandel of bemiddelaar.

Er wordt niet alleen groente aangeboden, maar afhankelijk van het seizoen ook andere producten. zoals appels, peren, droge bonen, noten en sap.

Goed initiatief toch?

De leden doen alles zelf. De website/webshop, het overleg met de leveranciers, de administratie. De ruimte klaarmaken, de bestellingen uitzoeken en klaarzetten in kratten met naamplaatjes en na afloop opruimen. Gaaf dat dat in samenwerking allemaal kan.

Als je lid wordt, verplicht je jezelf om eens in de paar weken mee te helpen. Want zonder hulp kan Groenterijk Beverwijk niet bestaan.

Eens in de veertien dagen wordt overlegd wat de boeren in de aanbieding hebben. Daarna gaat de webshop een paar dagen open en kunnen de leden hun bestelling opgeven. Aan de hand van alle bestellingen wordt ingekocht in grote hoeveelheden. De woensdag daarna kunnen de bestellingen opgehaald worden. Groenterijk maakt daarvoor gebruik van een scoutinggebouw.

Wat me het eerst opviel is dat het vooral gezellig is. De groep mensen is niet zo heel groot dus bijna iedereen kent elkaar. Het gaat allemaal heel gemoedelijk.

Afgelopen woensdag heb ik geholpen. Omdat ik ’s morgens werk, had ik de middagdienst. Met zijn drieën zorgden we dat alle lege kratten weer weggezet werden. Lege tafels gingen weer aan de kant en alle gebruikte spullen opgeruimd. Een bezem erdoor en de scouting heeft weer een nette ruimte.

Omdat ik handig ben met de computer heb ik me ook opgegeven om Flyer Groenterijk 2016 te maken. Zo draag ik ook mijn steentje bij.

Opvallend vind ik vooral het smaakverschil. De wortelen bijvoorbeeld, komen zo uit de Hollandse klei (eigenlijk zavelgrond volgens mijn tuinder) en dat proef je echt. Ook de bieten zijn veel lekkerder dan supermarktbieten.

En de prijs? Dat wisselt per product. Sommige producten zijn wel duur, maar andere producten zijn prima geprijsd.

Nog een voordeel  is de manier van verpakken. Alles wordt in bulk aangeleverd. Voor de verdeling worden de producten in (meestal papieren) zakjes verpakt. als je je bestelling controleert, kun je de groente los in je tas doen en de verpakking achterlaten voor hergebruik.

Dan heb je een tas waar de wortelen, uien, appels en bieten gezellig door elkaar heen liggen. 🙂

Ben je nieuwsgierig geworden?

Kijk op de website of stuur een mailtje naar info@groenterijkbeverwijk.nl.

Ook op andere plaatsen zijn dit soort collectieven. Ik vind het een super manier om aan biologische en lokale groente te komen.

Doe je ook mee?