Sinds een tijdje volg ik Lisa van Lisa goes Vegan. Eerst via Instagram en later ook op Facebook.

Ik ontdekte Lisa’s blog omdat ze een makkelijk recept had voor havermoutkoekjes met maar twee ingrediënten. Kijk, dáár hou ik van! En ze waren nog lekker ook.

Gisteren zette Lisa een blog online over hoe ze ertoe kwam om van carnivoor naar vegan te gaan. Het is een bijzonder verhaal en het zette me aan het denken.

Want hoe zit dat met mij?

Opgegroeid met vlees bij het eten– en vooral geen geteut over zielige dieren – kan ik me geen vleesloos leven voorstellen. Tegelijk vind ik bio-industrie afschuwelijk en zou ik willen dat boeren op een kleinschaliger en diervriendelijker manier hun bedrijf winstgevend kunnen runnen. Terug naar vroeger, eigenlijk.

Dus ik reageerde op het stuk van Lisa, dat ik het zo’n mooi verhaal vond maar dat ik er nu nog niet aan toe was. En terwijl ik het schreef, vroeg ik me af: wanneer dan wél?

Wanneer ben ik er wel aan toe?

Wat is het verschil tussen nu vegetarisch worden of volgende maand, of volgend jaar?

Ik heb Meat The Truth bekeken – één van de documentaires die Lisa in haar blog noemde – over de enorme milieuvervuiling door vleesindustrie en ik kwam er niet uit met mezelf. Waarom moet ik per se vlees eten? Waarom niet vleesvervangers proberen? Zou ik het echt missen?

Waarom doe ik het niet nu, zonder uitstel? Gewoon, vandaag beginnen?

Faalangst!

Want wat als ik het niet vol ga houden? Wat zullen anderen daarvan vinden? Dan ben ik een loser!

En als ik iets doe, dan moet het ook goed en perfect. Volledig vegan van de ene dag op de andere. Haha, dat gaat hem dus ook niet worden.

Een week vegetarisch

Na een hele dag piekeren heb ik met mezelf een compromis gesloten. Ik ga het één week proberen! Alleen zonder vlees en de rest laat ik zo.

Ik ben naar de AH geweest om voor een hele week vleesvervangers in te slaan (wel in plastic trouwens, maar ja, je moet keuzes maken).

De eerste maaltijd was pasta met tofu en weet je wat mijn tuinder over de tofu zei? “Dat smaakt nergens naar, dan kun je beter helemaal geen vlees erdoor doen.”

Nou, dat doen we dan volgende keer! 🙂

En jullie, niet boos worden als ik het na deze week niet volhoud, hè?