Hummus is een pasta gemaakt van kikkererwten. Dat klinkt niet echt exotisch. Maar hummus is makkelijk, veelzijdig en goed voor de lijn. Tenminste, als je het zelf maakt.

Mijn eerste ervaring met hummus was op een werklocatie toen ik een broodje mee mocht eten en mijn collega zelfgemaakte hummus mee had genomen. Ik werd verrast door de smaak, dat was lekker. In Amsterdam heb ik aan de Haarlemmerdijk nog eens een broodje hummus gegeten en ook die was heerlijk.

Toen ik een bakje hummus kocht in de supermarkt werd ik teleurgesteld, dat was echt niet zoals de andere hummussen die ik geproefd had.

Inmiddels heb ik een basisrecept dat zo lekker is dat ik het vrijwel altijd in voorraad heb. Je kunt hummus ongeveer een week in de koelkast bewaren dus een keer per week maak ik een nieuwe portie.

Ik eet het op brood of op een volkorencracker, meestal met een paar plakjes komkommer. Lekker als tussendoortje is een plakje rauwe courgette met een klodder hummus erop en eventueel nog een kerstomaatje. Dat super idee vond ik op de site van Vidalot. Andere toepassing is als saus of salade dressing.

Het leuke van hummus is dat je er naar smaak van alles doorheen kan doen: zongedroogde tomaatjes zijn heerlijk, maar ook kun je variëren met kruiden zoals kerrie of gegrilde groentes kun je erdoor of erbij doen.

Ingrediënten

 • Een pot kikkererwten van 400 gram
 • 1 eetlepel tahin (sesampasta, in elke supermarkt te koop)
 • 1 of 2 limoenen naar smaak
 • 1 knoflookteentje geperst
 • 1 rode peper in stukjes gesneden of een paar druppels tabasco
 • Paprikapoeder

Bereiden

 • Giet de kikkererwten af en vang het vocht op in een bakje. Er mag wel wat vocht in blijven zitten anders wordt het snel te droog.
 • Doe de kikkererwten in een kom en doe de andere ingrediënten erbij. Je kunt eerst zuinig zijn met limoensap en peper. Ik gooi op gevoel wat bij elkaar en werk hem later af tot hij perfect is.
 • Pureer met een staafmixer of keukenmachine. Dit neemt wat tijd in beslag want het moet een fijne, gladde pasta worden. Als het te droog is, kun je wat vocht of limoensap erbij doen.
 • Varieer met hoeveelheden tot je denkt: Oh, dit is echt lekker!
 • Doe de hummus in een afsluitbaar bakje en zet even weg in de koelkast. Dan wordt hij nog lekkerder.

Ik gebruik limoensap omdat dat net iets meer power heeft dan citroensap. Tabasco gebruik ik als ik geen rode peper in huis heb. Chilipoeder kan ook.

Tip:

Haal de kern uit de knoflookteen, dan stink je niet uit je mond, fijn voor de omgeving.

Let op met de tahin, als je daar teveel van gebruikt, gaat het naar pindakaas smaken en dat is niet de bedoeling.

Succes!