Nu mijn besluit genomen is om een gastric bypass te laten doen, krijg ik haast. Liever vandaag dan morgen, kom maar op! Daarom ben ik volop op zoek naar informatie over de maagoperatie en wat me te wachten staat.
Ik ben naar een informatieavond geweest in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Het is trouwens wel heel relaxed om zowel de Obesitaskliniek als het ziekenhuis op 10 minuten afstand van mijn huis te hebben.
Zo’n informatieavond is de verplichte start van het traject bij de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK). Een van de Beverwijkse chirurgen legt uit over de maagoperatie. Hij laat cijfers zien van een onderzoek waarin de resultaten van een maagverkleining vergeleken worden met de resultaten van afvallen zonder hulpmiddel en afvallen met behulp van een maagband.
Het verschil in resultaat is vooral op de lange termijn zichtbaar. Na een maagverkleining val je meer af en blijft het gewicht ook lager. De meeste mensen komen na verloop van tijd wel weer iets aan, maar dat is meestal maar een paar kilo.
Volgens de chirurg wordt je levensduur na een maagoperatie verlengd met 15 jaar. Dat zijn wel de 15 jaar die je door de gevolgen van je overgewicht minder lang zou leven 😉
Er zijn twee operaties die uitgevoerd kunnen worden: de gastric sleeve en de gastric bypass waarvan de gastric bypass het meest gedaan wordt.
De gastric bypass (Roux-En-Y)
Tijdens de gastric bypass wordt een klein deel van de maag losgekoppeld van de rest van de maag. De dunne darm wordt doorgesneden en omgelegd. Een deel van de dunne darm wordt vastgemaakt aan de verkleinde maag. En het deel dat nog aan de ‘restmaag’ vastzit wordt verderop aangesloten op de dunne darm.
Zo wordt het eerste deel van de vertering overgeslagen terwijl toch de sappen uit de maag later alsnog hun werk kunnen doen. De combinatie van de verkleinde maag en mindere vertering zorgt voor het effect. Daarnaast verandert er ook iets in de hormonen waardoor je smaak anders kan worden.
In de afbeelding bovenin is de situatie na de operatie goed zichtbaar. Roux is trouwens de naam van de arts die het bedacht heeft en Y staat voor de vorm die bij de aansluiting van de dunne darm te zien is.
Er zijn aan de operatie wel risico’s verbonden. De meest voorkomende zijn lekkage van maag of darminhoud wat buikvliesontsteking tot gevolg kan hebben en nabloedingen. Na het snelle afvallen kan ook een darmkanteling voor omdat de darmen ineens veel meer ruimte hebben en gaan ‘wandelen’. Meer risico’s en bijverschijnselen komen in mijn volgende blogpost aan bod.
De gastric sleeve
Bij een gastric sleeve wordt het bolle deel van de maag verwijderd zodat er een smalle buis overblijft. Alle vertering blijft hetzelfde omdat er van de dunne darm niets verwijderd wordt. Het schijnt dat de resultaten iets minder zijn dan bij een bypass. Verder wordt deze operatie nog niet zo lang gedaan en daarom is nog niet bekend hoe de resultaten op de lange termijn zijn.
Op de site van de NOK las ik dat soms voor een sleeve gekozen wordt als er problemen zijn met een eerder geplaatst maagbandje. Ook wordt een sleeve gedaan bij erg zware mensen waarna dan later alsnog een bypass wordt gedaan.
Aangezien ik sinds 2008 een maagbandje heb, zou het kunnen dat tijdens de operatie besloten wordt om toch voor een sleeve te kiezen i.p.v. een bypass. Aan een sleeve kleven minder risico’s, dus misschien is dat niet eens verkeerd. Ik ga daar nog uitgebreid naar informeren.
Het begeleidingstraject
Een maagoperatie is een hulpmiddel en tijdens de informatieavond wordt door een zorgcoördinator aangegeven dat juist de combinatie van de operatie en een intensief begeleidingstraject goed werkt.
Tijdens het traject wordt er veel van je verwacht. Eerst krijg je een uitgebreide screening waarmee je een halve dag bezig bent. De voorwaarden om toegelaten te worden zijn internationaal vastgesteld:
- Leeftijd tussen 18 en 65 jaar
- BMI van 40 of hoger of een BMI van boven de 35 en medische klachten zoals diabetes
- Je moet langer dan vijf jaar obees zijn
- Je moet in de afgelopen vijf jaar minimaal een half jaar bij een diëtist geweest zijn
- Je moet gemotiveerd zijn
Een week of vier na de intake volgt de uitslag en als je toestemming hebt, Moet je wachten tot er een nieuwe groep start. Je wordt dan ingedeeld in een groep van tien mensen waarmee je het hele traject doorloopt.
Zes weken lang kom je elke week met een je eigen groep mensen een ochtend of middag bij elkaar. Je ziet dan een diëtist, bewegingsdeskundige en een arts of psycholoog. Je bent verplicht om aan alle bijeenkomsten deel te nemen.
Daarna volgt een periode van zeven weken waarin alle leden uit de groep geopereerd worden. Na de operatie heeft iedereen een individueel gesprek met de diëtiste om de eerste ervaringen te bespreken.
Na die zeven weken begint het natraject waarbij je eerst één keer per drie weken bij elkaar komt en dan afbouwt naar één keer per drie maanden. Je kunt ervaringen uitwisselen en krijgt informatie en ondersteuning van de professionals.
In die tijd wordt je ook regelmatig door de arts gecontroleerd op gewicht, bloeddruk en mogelijk gebrek aan voedingsstoffen. Als het traject afgelopen is, moet je jaarlijks voor controle terugkomen.
En hoe nu verder?
Na de informatieavond kreeg ik een lijst mee om op bij te houden wat ik in een week eet. Dat eetdagboek is nodig om mijn eetgewoonten in kaart te brengen. Mijn dagboek is inmiddels ingevuld en al mijn gegevens zijn ingeleverd of liggen klaar om mee te gaan naar de screening.
De datum is gepland op 7 januari 2016.
Ondertussen ben ik meer informatie aan het verzamelen. De volgende keer schrijf ik over de ervaringen van anderen, de bijverschijnselen en wat ze je niet tijdens een informatieavond vertellen.
Geef een reactie