Honing vind ik lekker als smaakmaker. Om een dressing van te maken bijvoorbeeld of als zoetmiddel in een notenbrood of havermout muffin. Bij geitenkaas en natuurlijk door de warme melk als ik me niet lekker voel of niet kan slapen.

Maar pure honing om zo te eten vond ik nooit veel aan. Te scherp van smaak. Toen ik laatst mijn veganistische vriendin te gast had, ging het ook over honing. Ze vertelde me dat bijen vaak bijgevoerd worden met suikerwater en dat dit één van de oorzaken van bijensterfte is. Op Voedzo, het blog van Sharon Numan wordt dit helder uitgelegd. Reden voor mij om te kijken of ik het bij een lokale imker zou kunnen kopen.

Ik kwam terecht op de Oudendijk in Heemskerk in het tuindersgebied. Daar vond ik duinbloesemhoning. Deze komt van bijen die in het duingebied gehouden worden. Niet goedkoop, vier euro voor een potje van 250 gram. Maar goed je moet er wat voor over hebben.

honing uit bijenkastenThuisgekomen snel het potje opgemaakt en geproefd. Wow, wat een ontzettend lekker was dat! Zo’n enorm verschil met de honing die ik uit de supermarkt heb. Zacht van smaak en zo zoet! De kinderen vinden hem ook heerlijk en ik weet zeker dat ik niet anders meer wil.

In Beverwijk is ook een bijenvereniging Beverwijk, daar was ik op de open dag. Boeiend om te zien hoe het houden van bijen in zijn werk gaat. In augustus gaan ze de honing oogsten. Ik ben benieuwd of die net zo lekker is als de Duinbloesemhoning uit Heemskerk. Vast wel!

Waar haal jij je honing vandaan?