De dag nadat ik toestemming had gekregen en bij de chirurg was geweest, werd ik gebeld door een arts-onderzoeker van het AMC of ik mee wilde doen aan een medisch onderzoek.

Natuurlijk zei ik ja.

Het onderzoek gaat over de invloed van vruchtensuiker op de lever. De hypothese is dat vruchtensuiker (fructose) slechter is voor de lever dan ‘gewone’ suiker (glucose).

De echte hypothese is vast veel ingewikkelder, maar simpel gezegd komt het daar wel op neer. Doordat de testpersonen mensen zijn die een maagverkleining krijgen, is het mogelijk om weefsel af te nemen van de lever en het buikvet. Ik dacht dat er ook wat weefsel van de buikspier afgenomen werd, maar dat weet ik niet zeker.

Nieuwsgierig als ik ben, heb ik meteen ja gezegd, hoewel het een intensief onderzoek is. Het grootste deel van het onderzoek is inmiddels al achter de rug. Het laatste deel gebeurt tijdens mijn maagoperatie, dan gaat de chirurg nog weefsel afnemen.

Waarom dit medisch onderzoek?

Dit is wat er in de informatiebrief stond die ik vooraf kreeg:

Ernstig overgewicht vergroot de kans op aandoeningen zoals hoge bloeddruk, leververvetting, suikerziekte en hartziekten. Het is bekend dat sommige mensen met ernstig overgewicht deze aandoeningen eerder ontwikkelen dan anderen. Waarschijnlijk bestaan er verschillende typen van ernstig overgewicht.

De oorzaak van deze verschillen tussen mensen met overgewicht is niet bekend. Wij denken dat verschillen in de suiker- en vetstofwisseling een belangrijke rol spelen. Hierdoor worden overtollige voedingsstoffen op de verkeerde plek (bijvoorbeeld in de lever) opgeslagen. De lever is een van de belangrijkste organen in de suiker- en vetstofwisseling. Ophoping van veel vet in de lever (leververvetting) zorgt voor problemen met de stofwisseling.

Het doel van dit onderzoek is om te kijken naar veranderingen in de suiker- en vetstofwisseling bij mensen met ernstig overgewicht. We kijken specifiek naar de reactie van het lichaam op voedingsstoffen. Zo hopen wij nieuwe behandelingen te kunnen ontwikkelen. De uitkomst van de studie kan grote invloed hebben op de toekomstige behandeling van overgewicht en de bijkomende aandoeningen.

Best belangrijk toch? En als ik toch geopereerd moet worden, kan dit er ook wel bij.

Het onderzoek bestaat uit vier delen

Dag 1:
Bloedafname en een MRI scan om te kijken hoe gezond mijn stofwisselingsorganen zijn en om te meten hoeveel vet ik in de lever heb. Alles was goed en het vetpercentage in de lever viel binnen de normen van gezonde (slanke) mensen. Daar was ik natuurlijk heel blij mee.

Dag 2:
Een hele dag bij het AMC (nuchter) aan het infuus om te kijken hoe mijn suikerverwerking is. Eerst twee uur alleen oplossing met ‘gemerkte’ suiker (die kunnen ze volgen in het lichaam). Dan twee uur aangevuld met een kleine hoeveelheid insuline (want daar reageert de lever op). Daarna meer insuline (want daar reageren de spieren op). En vanaf het moment dat insuline toegevoegd werd, moest er vervolgens elke tien minuten er een heel klein beetje bloed afgetapt om mijn suiker te controleren zodat de arts kon zorgen dat het suikerniveau gelijk blijft. Met elke twee uur een belangrijke meting waarin meer bloed werd afgenomen. Daarvoor moest ik dan elke keer eerst 10 minuten met mijn hand in een soort verwarming (warme hand doos) zodat ze het bloed beter konden afnemen en het beter kunnen meten.

Ook moest ik 15 minuten in een plastic kap ademen waarmee vastgesteld werd hoe mijn verbranding is: sneller dan gemiddeld! Top dus! En of ik meer vet verbrand of meer eiwit. Dat was in mijn geval vet, maar dat kan ook komen doordat ik niet gegeten had. Ik bedacht me dat je, door te weten hoe snel je stofwisseling is, zou kunnen voorspellen hoe succesvol het afvallen is na een maagoperatie.

Dag 3:
Een halve dag bij het AMC om de vetstofwisseling te onderzoeken. Ook toen moest ik nuchter zijn vanaf zes uur ’s avonds. Wel moest ik ’s avonds een flesje ‘zwaar water’ drinken. De moleculen in dat water zijn daadwerkelijk zwaarder dan gewoon water. Hierdoor is het terug te vinden in het lichaam. Ik moest een paar uur de tijd nemen om het op te drinken omdat ik anders duizelig kon worden. Nou dat werd ik evengoed een beetje. Het voelde alsof ik dronken was, ik moest mijn best doen om recht te lopen en als ik bukte, viel ik bijna om. Een rare gewaarwording.

Tijdens de dag zelf kreeg ik een glas suikerwater te drinken. Mierzoet was dat. De eerste slokken waren wel lekker omdat ik natuurlijk honger had, maar de laatste slokken kreeg ik met moeite weg. Vervolgens werd gekeken hoe snel het suiker afgevoerd werd naar de lever. Dus ook nu werd steeds weer bloed afgenomen, maar minder vaak dan de vorige keer. Rond de middag was ik klaar.

Ik heb nog nagevraagd hoe het zat met mijn suiker dat we de vorige onderzoeksdag gemeten hadden. In grote lijnen kwam het er op neer dat  nu nog redelijk was (voor iemand met overgewicht). Maar als ik geen operatie zou doen, zou ik op een dag zeker suikerziekte krijgen. Dat voelde als een bevestiging dat ik de juiste keuze gemaakt heb.

Dag 4:
Tijdens mijn maagverkleining neemt de chirurg hapjes uit mijn lever en buikvet. Dat wordt vervolgens uitgebreid onderzocht en vergeleken met dat van andere mensen. Twee uur vóór de operatie moet ik weer een flesje suikerwater drinken. Dit gemerkte suiker kunnen ze later terugvinden in de biopten die ze afnemen. Daar ben ik wel blij mee want mijn lichaam kan die energie wel gebruiken na de operatie.

In de zomer is het onderzoek afgerond, de resultaten worden dan ook met ons gedeeld.

Ik hoop van harte dat het onderzoek goede resultaten oplevert en ik vond het reuze interessant om aan mee te doen. Het meest fijne vond ik dat ik inzicht heb gekregen van hoe mijn eigen stofwisseling werkt.

En nu ga me opmaken voor de operatie. Maar niet letterlijk, want ik mag geen make-up op 😉 .