Eerst doen, dan pas nadenken; dat is mijn manier van aanpakken. Zo ging het ook met de plasticvrije challenge waar ik me enthousiast voor aangemeld heb: Plasticfree july. Wat een goed doel, minder plastic wegwerpverpakkingen. Ik erger me – net als veel anderen – vaak aan de overdaad aan plastic verpakkingen.

Dus ja, leuke challenge, ik doe mee!

Pas nadat ik me aangemeld had, ging ik nadenken over wat dat betekende. Shock! Alles is plastic! Overal is plastic! Hoe ga ik dat in hemelsnaam voor elkaar krijgen? Diep adem gehaald en meteen mijn doelen bijgesteld; ik ga mijn best doen en zie wel hoever ik kom. Helemaal plasticvrij in ieder geval niet. Veel gelezen op internet want er zijn mensen die hier al heel ver mee zijn zoals Emily-Jane die er een boek over schreef.

Mijn eerste uitdaging was het gesprek aangaan met de bakker en de slager. Ik moest me zelf moed inspreken want wat zouden ze wel niet van mij denken en staan ze er wel positief tegenover? Daar hoefde ik me geen zorgen over te maken, de verkoopster bij de bakker reageerde enthousiast, gaf me tips en vond zelf ook dat er te veel plastic gebruikt werd. Ook de slager en zijn vrouw dachten met me mee en het personeel werd ingeseind dat ze mij voortaan met bakjes konden verwachten.

Toch duurde het nog ruim een week voordat ik echt zover was. Het had nog wat voorbereiding nodig. Bakjes voor het vlees en katoenen zakken voor brood. Ik haalde (plastic maar herbruikbare) stapelbakjes bij de kringloop en ook een paar kussenslopen in een leuk stofje om broodzakken van te maken. Zelf ben ik niet handig met de naaimachine maar mijn zusje gelukkig wel.

Inmiddels heb ik mijn eerste winkelronde gehad. En het was leuk! Veel gelachen en leuke reacties gehad. Zelfs al een vraag over hoe ik het deed. Nu al expert ;-). De maand is nog niet voorbij, ik leer dagelijks bij. Lees hier hoe je goed voorbereid je verse boodschappen kan doen.