Dus ik had me aangemeld voor de challenge Plasticfree July. Met als grote uitdaging: plasticvrij boodschappen doen.

De supermarkt liet ik nog even voor wat het was. Eerst de bakker en de slager. Daar kom ik minimaal twee keer in de week en krijg ik per keer ongeveer vijf plastic verpakkingen mee. Vijf broden – meestal halfjes en bij de slager twee keer vleeswaren en wat gewoon vlees. Na overleg met de winkeliers ging ik aan de slag met mijn voorbereidingen. En nu, nadat ik een paar keer boodschappen heb gedaan, weet ik wat ik mee moet nemen.

Wat heb je nodig?

  • Een grote tas. Ik kocht bij de kringloop een rieten strandtas voor één euro.
  • Stapelbakjes voor vleeswaren. Let op dat ze goed afsluiten. Je wilt geen vleeswaren los door je tas rollen. Ik kocht twee sets – ook bij de kringloop – zodat ik een reserveset heb. Eén in de koelkast en één in mijn tas.
  • Bakjes in andere maten voor ander vlees. We ontdekten dat veel vlees ook in de stapelbakjes past zolang het plat is. Maar voor gehaktballen (ja, die koop ik kant-en-klaar) of een stukje grillworst zijn hogere bakjes nodig.
  • Broodzakken. Ik kocht – weer bij de kringloop – een paar katoenen kussenslopen (IKEA) in een leuke print en mijn handige zus maakte er broodzakken van. Ik had een lege plastic broodzak voor de maat. Leuk koordje er omheen en klaar. Het koordje mag niet te kort zijn omdat je het meerdere keren om de broodzak wilt wikkelen en er dan nog een strik in doet. Tip: maak broodzakken in twee verschillende prints zodat je bruin- en witbrood later nog kunt herkennen. Je kunt het brood in de zakken prima invriezen. Ik laat het brood snijden en dan in de zak doen. Het blijft net zo lang vers als in plastic.

bakjes bij de slagerEn verder?

Zorg dat je een klein tasje bij je hebt om je sleutels, portemonnee en mobiel bij elkaar te houden.

Ik heb ook altijd een extra stoffen tas bij me voor onverwachte aankopen die misschien niet meer in de rieten tas passen. Kringloopwinkel Muttathara in Castricum verkoopt gevoerde stoffen tassen in verschillende printjes voor maar € 1,50.

Laat je kinderen meedoen. Het maakt de kans op succes groter en je hebt twee keer zoveel plezier.

Nu ben je klaar voor je boodschappenrondje, succes!