Op Facebook heb ik het al laten weten, ik heb toestemming om het traject in te gaan!

Vorige week donderdag op 11 februari was het zover. De telefoon ging. “Goedemorgen mevrouw van Egmond met de Nederlandse Obesitas Kliniek. Ik bel u voor de uitslag.”

En ja, ik heb toestemming voor de maagverkleining!

Natuurlijk wilde ik weten wanneer ik kon starten. “Donderdag 25 februari start een nieuwe groep, of is dat te snel?” Te snel? Kom maar op. Later belde ze terug om te bevestigen dat ik in de ochtendgroep van 25 februari kon starten.

’s Middags werd ik gebeld vanuit het ziekenhuis voor een afspraak bij de chirurg. Dinsdag kon ik terecht. Wow, zo lang wachten en dan gaat het ineens razendsnel!

Nu proberen om kalm te blijven. En om niet te gaan piekeren over de operatie en of het mij wel zal lukken om af te vallen. Ik heb me afgemeld van alle Facebook-groepen omdat ik even geen negatieve verhalen meer wil lezen.

Positief denken en vertrouwen in mezelf houden.

Dinsdagochtend ging ik naar de Chirurg (Dr. Cense). Ik werd gewogen en kreeg uitleg over de maagverkleining. Er bestaat een kans dat er teveel littekenweefsel zit van de maagband en dat ze de operatie niet in één keer kunnen doen. Dan halen ze wel de maagband er uit, maar wordt de bypass een paar maanden uitgesteld.

Verder is het belangrijk om voor de operatie al af te vallen. Dat is omdat de lever over de maag heen ligt. Bij mensen met overgewicht is de lever vaak vergroot en dat brengt extra risico’s met zich mee voor de operatie. Een duidelijk verhaal: niet afvallen = is niet opereren!

En hoe zit het met afvallen na een maagbandje? Het is inderdaad zo dat mensen die eerst een maagband hebben gehad vaak minder snel of minder afvallen. Ze weten niet zeker wat daar de oorzaken van zijn. Waarschijnlijk is het lichaam al gewend aan het eten van kleinere hoeveelheden.

Daarnaast lukte het deze mensen niet om af te vallen met een maagband, dus blijkbaar hebben ze meer moeite om zich aan de nieuwe leefstijl houden. Dat was niet wat ik wilde horen 🙁 . Maar goed, rustig adem blijven halen…

En volgens de chirurg zijn er ook heel veel mensen die na een ‘redo’ wel veel afvallen.

Na het gesprek met de chirurg kreeg ik van de assistente een stapel folders en papieren mee en een lijstje van dingen die ik nog moest doen in het ziekenhuis.

  • Eerst een vragenlijst invullen voor de anesthesie en die inleveren bij de opnamepoli.
  • Toen een hartfilmpje laten maken.
  • Na het hartfilmpje weer terug naar de opnamepoli om de resultaten in te leveren.
  • Nog even langs de poli Chirurgie om een belafspraak te maken met het verpleegkundig spreekuur (waarin ze gaan uitleggen over de opname zelf).
  • Toen bloed prikken om te zien of er een bacterie in mijn maag zit. Als dat zo is, moet ik een antibioticakuur.

Een uur later liep ik het ziekenhuis uit, lichtelijk overweldigd.

Ik had behoefte aan een beloning, maar iets lekkers halen was natuurlijk geen optie. Aangezien de operatie nog twee maanden duurt, besloot ik om langs de Miss Etam te fietsen voor iets nieuws.

Met een paar nieuwe shirts kan ik er weer tegenaan de komende tijd! 🙂