Twee weken terug schreef ik een artikel met de titel ‘Heleen goes vegan???’ over mijn poging om een weekje zonder vlees te gaan. Iemand vroeg me of ik helemaal veganistisch ging want vegan is een veelgebruikte term voor veganisme. Oei, daar had ik niet aan gedacht.

Een week later noemde ik het vervolgartikel ‘Een weekje vegetarisch’ en kreeg ik de opmerking dat kaas niet vegetarisch is vanwege het dierlijke stremsel. Had ik het weer mis.

En dat terwijl ik het zo goed bedoel! 🙁 🙁 🙁

Dus nu voor iedereen die het weten wil, een artikel over de diverse vega-varianten en wat ze inhouden. Zelfs op internet wordt het soms verschillend uitgelegd. Ik heb de meeste info van Wikipedia.

Voor de hippere termen vega en vegan kon ik geen eenduidige uitleg vinden. Ze worden soms door elkaar gebruikt, maar in het algemeen kun je wel stellen dat vega staat voor vegetarisch en vegan voor veganistisch. Maar dat kan ook mijn interpretatie zijn.

Meest bekende termen

Vegetariër (vega)
Eet geen dieren. Dus geen vlees en vis maar ook geen gelatine en kaas. Het stremsel in kaas wordt namelijk gemaakt uit een enzym dat uit de lebmaag van een koe komt. Het is een bijproduct van de slacht van een koe. Er zijn nog meer voedingsmiddelen die dierlijke producten bevatten, hier een mooi lijstje. Bij vegetarisme gaat het vooral om eten. Een vegetariër gebruikt over het algemeen wel artikelen die van een dier komen zoals leer.

Veganist (vegan)
Eet én gebruikt geen dierlijke producten. Het gaat hierbij verder dan het niet eten van vlees en vis. Ook melk, eieren, honing worden niet gegeten. Daarnaast draagt een veganist ook geen leren schoenen en wollen truien. Veganisme is een leefstijl waarbij bijvoorbeeld ook gekeken wordt naar andere diervriendelijke artikelen zoals make-up.

Flexitariër
Eet één of meer dagen in de week geen vlees of vis. Ik denk dat ik in deze categorie val omdat ik heel af en toe (nog) wel een stukje vlees of vis eet.

Dan zijn er nog andere varianten

Nog meer? Ja, nog veel meer! 🙂

Demitariër
Eet nog maar de helft van de tijd dierlijke producten. Meestal uit milieu-overwegingen.

Fruitariër
Eet alleen de vruchten van bomen en planten. Zij willen geen vitale delen van een plan gebruiken. Binnen het fruitarisme zijn ook weer diverse stromingen.

Lacto-ovo-vegetariër
Eet geen vlees en vis maar wel zuivelproducten en eieren. Varianten hierop zijn de lacto-vegetariër (wel zuivel, geen eieren) en de ovo-vegetariër (wel eieren, geen zuivel).

Pescotariër
Eet geen vlees, maar wel vis.

Pesco-pollotariër
Eet geen vlees van zoogdieren maar eet wel kip (en ander gevogelte) en vis.

Pollotariër
Eet geen (zoogdieren)vlees en vis maar wel kip en ander gevogelte.

Raw-foodist
Eet alleen rauwe producten die niet verhit zijn. Vaak zijn het veganisten of vegetariërs, maar dat hoeft niet perse.

Totaalvegetariër
Eet geen dierlijke producten maar gebruikt wel dierlijke producten zoals wol en leer.

De allerleukste term las ik op Vegatopia.com, namelijk de knakworstvegetariër. Deze term wordt gebruikt voor kinderen die wel vegetarisch willen eten, maar de knakworstjes (en andere te lekkere dingen) nog niet kunnen missen.

Dit lijstje is nog lang niet compleet, er zijn nog meer variaties maar dit zijn de meest voorkomende groepen.

Wat ben ik en wat ben jij?

Het is duidelijk, geheel passend bij mijn karakter ben ik een flexitariër.

En als ik nou ooit helemaal geen vlees en vis meer zou eten, dan ben ik nog steeds geen ‘echte’ vegetariër. Dan ben ik een lacto-ovo-vegetariër.

Wat ben jij?