Kringen in het water, hoeveel invloed heeft een mens eigenlijk?

Ik loop met de hond in het park. Het park bij ons in de buurt is geweldig om met honden te wandelen. Een grote vijver en slootjes, hoog struikgewas en meestal wel een paar andere honden om mee te spelen.

Vandaag kijk ik naar de vijver terwijl mijn hond Marietje wat rond struint.

Behalve meerkoeten en de vele libellen en andere insecten, zie ik nog een beweging in het water. Een kring van rimpels. Is dat een meerkoet aan het eten? Die verdwijnen soms even onder water maar er komt deze keer niets boven.

Dan moeten het vissen zijn; karpers die aan het vechten zijn of eten of paren of misschien wel gewoon spelen. Geen idee wat ze precies doen, maar het veroorzaakt flinke kringen op het water.

Dit verhaal gaat over invloed. Zo’n kring van rimpels op het water, welk effect heeft dat op de wereld?

Eerst zie je een kleine kring met een grote rimpel, dan worden de kringen steeds groter en de rimpels die ze veroorzaken kleiner. Toch zie ik meters verder nog het water bewegen als gevolg van die ene beweging van de vissen.

Ik stel me voor dat insecten door de beweging van de vissen een metertje verder gaan vliegen waardoor ze wel of juist niet opgegeten worden. Onder water verplaatst misschien wat zand op de bodem en daarmee ook de diertjes die daar leven.

Ik denk aan het liedje van Paul de Leeuw waarin hij een steen verlegt in de rivier waardoor hij nooit vergeten wordt.

Welke invloed heeft mijn groene leefstijl?

De bio-industrie verdwijnt niet en er wordt niet ineens minder plastic gefabriceerd. En het smelten van de Zuidpool zal ik helaas ook niet tegen kunnen houden.

Toch ben ik ervan overtuigd dat er wél iets gebeurd. Want ik praat erover, mensen lezen mijn blog en bij de bakker en de slager is mijn plasticvrije koopgedrag onderwerp van gesprek.

Zo verspreiden de kringen zich en ontstaan kleine veranderingen. Misschien maken andere andere mensen nieuwe kringen die zich ook weer verder verspreiden.

Ik zal daar niet zelf veel van merken maar misschien mijn kinderen en kleinkinderen later wel.

En ik hoop dat ze dan met elkaar praten over hoe raar het was dat vroeger alles in plastic verpakt werd en dat iedereen elke dag maar vlees at.

Het beste voorbeeld van hoe zo’n verandering kan gaan, is roken. Want kun jij je nu nog voorstellen dat een dokter reclame maakte voor een sigarettenmerk?