Ik zit nu halverwege mijn vetvrije periode. Ook wel Modifastperiode genoemd. Niet elk ziekenhuis doet hier aan, maar Beverwijk wel en ik dus ook.

De vetvrije periode begint twee weken voor de operatie. Het is bedoeld om je lever kleiner te maken. Bij de operatie moet de lever opzij gelegd worden zodat de chirurg bij de maag kan. Het is dan het beste als de lever niet al te erg vergroot is. Hoe groter de lever, hoe meer risico.

Mensen met overgewicht hebben over het algemeen een vergrote lever. Door de laatste twee weken vetvrij (en suikervrij) te eten, gaat het lichaam vet verbranden. Door het afvallen wordt de lever kleiner.

Hoe ziet zo’n vetvrije periode er uit? De hoofdmaaltijden bestaan uit shakes van Modifast of een ander vergelijkbaar merk. Uit deze hoofdmaaltijden moet je 600 calorieën halen. Daarnaast mag je onbeperkt rauwe en gekookte groente (behalve peulvruchten en bietjes). Verder mag je één stuk fruit (maar geen bananen en druiven) en één beker bouillon. Thee en koffie mag onbeperkt en ook light frisdranken mogen. En heel veel water om de gifstoffen af te voeren.

Ik zag enorm tegen de Modifastperiode op. Ik was bang dat ik de hele dag honger zou hebben. Gelukkig valt dat mee.

Mijn tactiek is om de Modifast als toetje te eten en groente als hoofdmaaltijd te eten. Tussen de middag een salade van gemengde bladsla, komkommer, tomaatjes, bleekselderij en wat kruiden, peper, zout en citroensap als dressing. Dat is best wel te eten en je raakt er aardig vol van.

Ook eet ik groente uit de oven. Ik gebruik bakpapier in een ovenschaal, daar doe ik stukken aubergine, courgette, champignons en paprika in. Flink wat kruiden eroverheen en dan op 180 graden een half uur in de oven. Voor de smaak doe ik er daarna ook wat citroensap overheen. Ik heb ook tomatensaus gemaakt om zo weer een andere smaak te krijgen.

Ik heb magere courgettesoep gemaakt die niet heel lekker is, maar wel goed vult. Die neem ik meestal rond vier uur ’s middags. Tussen de maaltijden door eet ik heel veel cherrytomaatjes, komkommer en worteltjes.

Van de Modifast heb je verschillende soorten. Ik heb aardbeienvla en die is wel te eten. De milkshakes zijn veel te zoet en na twee slokken gruwel ik daarvan. Etos heeft ook shakes die wel lekker zijn, maar al met al is de Modifastvla nog het lekkerst en het vult het meest. Ik probeer een halve shake over te houden voor ’s avonds zodat ik niet met honger naar bed hoef. Maaltijdrepen mogen we niet.

De eerste dagen ging het prima, ik vond alles wat ik maakte best lekker en ik had geen honger. Dat viel mee! Terwijl anderen op de WhatsApp groep mopperden en het moeilijk hadden, had ik nergens problemen mee. Tot vrijdag dan…

Vrijdag kwam ik uit mijn werk om vier uur, er was geen courgettesoep meer en de hond moest een rondje om. Dus ging ik met de hond wandelen in plaats van iets te eten.

Toen ik terugkwam, had ik zo’n enorme dip dat ik me nog maar net van kon weerhouden om een banaan te nemen. Snel een bakje groente uit de vriezer in de magnetron gezet en me (tijdens het ontdooien) beklaagd bij mijn lotgenootjes op de WhatsApp.

Gelukkig kreeg ik direct bemoedigende woorden en kon ik me inhouden tot mijn bakje groente ontdooid was. Na het eten van de groente knapte ik wel iets op, maar ik bleef bibberig en moe en chagrijnig. Ik had overal trek in, behalve in nog meer groente. Maar veel keus had ik natuurlijk niet.

Nog een halve grapefruit genomen en toen kreeg ik het geweldige idee om een lading kerrie over de groente voor het avondeten te gooien. Wat lekker, een andere smaak!

’s Avonds om een uur of acht ging het weer een beetje.

Het is nu weekend en dat is moeilijker dan door de weeks. Iedereen eet toch anders en het valt nog meer op dat ik ‘niets’ mag. Vandaag had ik twee verjaardagen en het ging goed, maar het was toch anders dan anders.

Het is wel een goede voorbereiding, want straks zal ik ook met verjaardagen anders moeten eten. Maar goed, dan mag ik wél dat blokje kaas als de schaal langskomt 🙂 .

Voor de komende week heb ik al op voor gekookt. In de vriezer staan bakjes groenten, tomatensaus en courgettesoep. Verder ga ik nadenken over manieren om andere smaken te creëren, zodat ik deze week ook door kom.

Hoewel ik dus geen honger heb, merk ik wel dat ik soms wat licht in mijn hoofd ben en een beetje trillerig. Ook ben ik wat labieler en zitten de tranen soms hoog. Af en toe vind ik mezelf best zielig. Aan de andere kan ben ik wel vier kilo kwijtgeraakt in een week tijd.

En volgens mijn lotgenoten is de tweede week makkelijker, dus dat is fijn.

Wat ik merk, naast het andere eten, is dat ik steeds meer in mijn eigen wereldje zit. Mijn concentratie is iets minder en eigenlijk kan ik alleen nog maar hieraan denken. Gelukkig begrijpt mijn omgeving dat wel.

Van mijn groep zijn er nu drie geopereerd. Het is leuk om ook meer te horen over na de operatie. Het komt tenslotte wel snel dichterbij nu.

Maar goed, eerst nog een weekje shaken.