De voorlopige operatiedatum is bekend en staat op 21 april. Nog een maandje dus.

Vorige week was alweer de vierde bijeenkomst bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. Het gaat nu hard.

We krijgen veel informatie om ons voor te bereiden. Ondanks dat ik al veel uitgezocht had, leer ik toch steeds bij. Het is lekker praktisch en vooral bedoeld om inzicht te krijgen zodat we weten wat ons te wachten staat.

Hoe plan je bijvoorbeeld je dag in qua eten? Welke oefeningen kun je thuis doen om sterke spieren te krijgen en houden? En hoe ga je straks om met emotie eten? Want emoties hou je altijd. Ook na de operatie.

Naast de bijeenkomsten ben ik ook bezig met mijn eigen voorbereidingen. Ik heb een lijstje gemaakt met dingen die ik moet doen en spullen die ik wil kopen.

Heel suf, een nieuwe pyjama en sloffen omdat ik er natuurlijk wel een beetje knap bij wil liggen in het ziekenhuis. 😉

Boeken halen bij de bibliotheek om te lezen voor de eerste dagen na de operatie. Het is dan meivakantie dus lekker relaxen in de tuin als het mooi weer is.

Maar ook heb ik inmiddels een kookwekker, kleine bakjes voor (thuis en om mee te nemen) en een leuk medicijndoosje om mijn vitamines in te bewaren. Waarom een ‘leuk’ medicijndoosje? Omdat ik gemotiveerder ben als het leuk is.

Een andere manier waarop ik me voorbereid, is sporten. Ik wil zo goed mogelijk de operatie in gaan. Als mijn conditie beter is, loop ik minder risico’s op complicaties en zal het afvallen sneller gaan.

Daarom sport ik nu drie keer in de week. Op maandag en woensdag alleen fitness en op zaterdag eerst fitness en nog een uur aquafit. Verder wandel ik nog met de hond en naar de bijeenkomsten ga ik altijd op de fiets. Lekker dat het voorjaar eraan komt!

Al met al ben ik wel goed bezig, vind ik zelf.

Wat ik wel merk is dat mijn hoofd vol is. De operatie neemt mijn denken in beslag en ik moet me bewust af en toe ontspannen om mijn hoofd weer een beetje leeg te krijgen. Ook heb ik meer moeite om me op andere dingen te concentreren. In die zin heeft het nu al veel impact.

Mijn gemoedstoestand gaat in pieken en dalen. Sommige momenten schiet ik in de stress omdat ik dan zeker weet dat ik het niet ga redden en op andere momenten kan ik bijna voelen hoe het is om slank te zijn.

Afgelopen bijeenkomst zagen we een groep die al een jaar verder waren. Wow, allemaal slanke mensen! Ze waren zo blij en trots en ik kon niet geloven dat deze mensen ook ooit zo zwaar geweest zijn. Dat geeft moed!

Nu gaan de laatste weken van voorbereidingen in. De eerste uit mijn groep wordt begin april geopereerd dus die mag/moet al bijna aan de Modifast. Daar zie ik wel tegenop, die Modifast. Maar hoewel de meningen verdeeld zijn, moeten wij dat helaas nog doen de laatste veertien dagen voor de operatie.

Tot slot ben ik nog iets aan het oefenen: langzaam eten. Ik heb een leuke oefening gekregen om me bewust te maken van eettempo. En aangezien langzaam eten goed is voor ieder mens, daag ik jullie uit om het ook eens te proberen.

Dus doen je mee?

Leg een kookwekker naast je bord en zet hem op twintig minuten. Druk op start en zorg dat je bordje pas leeg is in de laatste minuut.

Tip: Zorg dat je bord voorverwarmd is! 😀