Een paar weken terug schreef ik een blog over het zelf maken van wasmiddel. Het was mijn tweede poging en inmiddels was ik regelmatig met mijn zelfgemaakte wasmiddel.

Ik had nog wel een paar vragen en twijfels omdat ik op internet zoveel verschillende meningen tegenkwam.

  • Mag ik soda gebruiken in mijn wasmachine?
  • Wordt de was wel goed schoon?
  • Kan de wasmachine tegen zelfgemaakt wasmiddel?

Ik ging langs Elco Smit, een witgoed specialist in Beverwijk. Een familiebedrijf en uit ervaring weet ik dat ze verstand van zaken hebben. En goede service ook!

Over zelfgemaakt wasmiddel hadden ze niet eerder gehoord, maar ik kreeg antwoord op mijn vragen.

Mag ik soda gebruiken in mijn machine?

Nee, dus.

Niet doen, nooit!

Soda zorgt er namelijk voor dat aluminium oplost. En hoewel de wastrommels van moderne machines niet meer van aluminium gemaakt worden, zijn er wel andere onderdelen die van aluminium zijn. Bijvoorbeeld het kruis waarmee de trommel vastzit. Logisch ook want anders is zo’n wasmachine niet te tillen.

Doe zelf de soda-aluminium test:

  1. Los een paar flinke eetlepels soda op in heet water (zo uit de waterkoker) en doe daar een stukje aluminiumfolie in.
  2. Al snel zie je dat er ‘iets’ gebeurt. Er komen kleine belletjes langs de randen van het aluminiumfolie. Heel langzaam lost het aluminiumfolie op.
  3. Heb geduld en hou het water warm. Hoe lang het precies duurt weet ik niet; bij gebrek aan geduld ben ik voortijdig gestopt met mijn experiment.

Maar goed, GEEN soda dus!

Wordt de was goed schoon?

Tot op zekere hoogte. De gewone wasjes gaan prima. Ze ruiken fris en zijn schoon. De hardnekkige vlekken gaan jammer genoeg niet weg. Daar heb je toch iets sterkers voor nodig.

Ik heb nog geen wasmiddel gemaakt met Sunlight, dus daar kan ik niets over zeggen. Dat ga ik zeker wel een keer proberen. Het maken van wasmiddel is zo simpel dat ik best wat probeersels wil maken.

Kan de wasmachine tegen zelfgemaakt wasmiddel?

Als antwoord daarop gaf de wasmachineman aan dat – ongeacht welk wasmiddel je gebruikt – het superbelangrijk is om regelmatig een was op 90 of 95 graden te wassen.

Bij hoge temperaturen wordt achtergebleven zeep en vuil verwijderd en voorkom je vetluis. Vetluis is een bacterie die in de achtergebleven resten gaat zitten en ervoor zorgt dat je was gaat stinken. Op internet wordt gezegd dat je dat om de tien wasbeurten moet doen.

Zelf doe ik de handdoeken meestal op een hoge temperatuur. Je kunt de machine ook af en toe leef laten draaien op hoge temperatuur.Op de site van de Consumentenbond staan nog meer tips om je wasmachine te onderhouden.

Conclusie?

Zelf heb ik nu één fles zelfgemaakt wasmiddel staan voor normale en fijne was. Daarnaast heb ik wasmiddel uit de winkel voor de witte was én gebruik ik voor hardnekkige vlekken een vlekverwijderaar.

Ik hoop dat Sunlight die laatste straks overbodig maakt.